Ακαδημία Πλάτωνος & Περιβαλλοντική Συνείδηση

9 Μαΐου 2023

ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΠΛΑΤΩΝΟΣ ΩΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΚΑΙ ΧΩΡΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ

8 Μαϊου, 2023 – Η ΑΝΑΔΙΑΤΑΞΗ, με ευαισθησία και προσοχή παρακολουθεί τα δρώμενα που αφορούν στο χώρο της ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΠΛΑΤΩΝΟΣ και τάσσεται στο πλευρό όλων που θέλουν να αποτρέψουν την περιβαλλοντική καταστροφή και πολιτισμική υποβάθμιση που έχουν σχεδιάσει ο Δήμος Αθηναίων και η Κυβέρνηση για την περιοχή.

Για την ΑΝΑΔΙΑΤΑΞΗ, η «ανάπλαση» της Ακαδημίας Πλάτωνος – ένα έργο συνολικού ύψους 3.837.432€ ανάμεσα στον Δήμο Αθηναίων, το υπουργείο Πολιτισμού, την Περιφέρεια Αττικής και την εταιρεία Ανάπλαση ΑΕ – είναι μία ακόμη κατάφωρη περίπτωση καταπάτησης περιβαλλοντικών, αρχαιολογικών και πολεοδομικών διαδικασιών:

• Κινδυνεύει ένας χώρος πρασίνου με μεγάλα, πολυετή δέντρα.

Με την κοπή και εκρίζωση που προβλέπεται, των περισσοτέρων των 400 δέντρων, ακόμη κι’ εάν φυτευτούν νέα δέντρα, δεν επέρχεται μηδενικό ή και θετικό ισοζύγιο πρασίνου όπως υποστηρίζουν Κυβέρνηση και Δήμος.
Γιατί σήμερα υπάρχουν στον αρχαιολογικό χώρο ελιές, κυπαρίσσια, χαρουπιές, δάφνες, κατάλπες, κουτσουπιές, μουριές και πεύκα, που για να φτάσουν στο μέγεθος που είναι σήμερα έχουν περάσει περισσότερα από 40 χρόνια. Επίσης υπάρχουν δέντρα όπως τα κυπαρίσσια και τα πεύκα που δεν μεταφυτεύονται.

• Ο Αρχαιολογικός χώρος αντί να σκαφτεί, κτίζεται.

Ενώ δεν είναι γνωστό εάν κάτω από το χώρο συνεχίζεται μέρος των μνημείων που βρίσκονται στον τομέα του Γυμνασίου, το σχέδιο προβλέπει επίστρωση με μαρμάρινες πλάκες του αρχαιολογικού χώρου έναντι του Γυμνασίου / Παλαίστρας και τοποθέτηση τσιμέντου σε δρομάκια του πάρκου. Οι ανασκαφές που αναφέρονται ότι θα γίνουν, αφορούν ουσιαστικά σε αποχωματώσεις στα ήδη υπάρχοντα ευρήματα και όχι σε νέες ανασκαφές.

• Συνοπτικές και παράνομες διαδικασίες εγκρίσεων

Για την έγκριση του έργου χρειάζεται η τροποποίηση του ρυμοτομικού, η οποία και έγινε όχι όμως με προεδρικό διάταγμα κατά τις προβλεπόμενες νομοθετικές διαδικασίες, αλλά απλώς με ψήφιση νόμου.
Περαιτέρω, η εμφάνιση μπουλντόζας την Τετάρτη 3 Μαϊου (η οποία και απομακρύνθηκε μετά τις κινητοποιήσεις και αντιδράσεις κατοίκων και ομάδων), μέσα στον Αρχαιολογικό χώρο, έλαβε χώρα, χωρίς την παρουσία των αρμοδίων όπως η εφορία αρχαιοτήτων, η δασική υπηρεσία και οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων.

• Αξίζει αυτή η καταστροφή για να έχουμε έναν ακόμη χώρο συνεδριάσεων και εκδηλώσεων;

Χωρίς να παραγνωρίζεται η σημαντικότητα και προσφορά ενός Μουσείου – εναρμονισμένου στο συνολικότερο χώρο και με σεβασμό στην ιστορικότητά του – δεν μπορούμε να μην αναρωτιόμαστε εάν ένα Μουσείο / χώρος συνεδριάσεων και εκδηλώσεων, αξίζει αυτό τον ακρωτηριασμό του πάρκου και την απαξίωση του αρχαιολογικού χώρου, την στιγμή που έχουμε πλείστες προτάσεις διεξαγωγής συνεδρίων και εκδηλώσεων στην πόλη μας.

Για την ΑΝΑΔΙΑΤΑΞΗ, η Ακαδημία Πλάτωνος αποτελεί έναν χώρο ψυχικής ανάτασης και έναν θησαυρό για την ιστορία μας και την κληρονομιά μας. Αναγνωρίζοντας τους κινδύνους -εμφανείς και μη- που φέρει αυτό το σχέδιο, ως ΑΝΑΔΙΑΤΑΞΗ, στεκόμαστε δίπλα στους συλλόγους πολιτών, αρχαιολόγους, γεωπόνους, πολεοδόμους, στους απλούς συνανθρώπους μας, κατοίκους ή μη της περιοχής, που αντιτίθενται σε ακόμη μια καταστροφή αστικού πρασίνου, τσιμεντοποίηση και πολιτισμική υποβάθμιση.

#Eimaste_Ena

 

 

Δείτε Περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Ίμια – 28 χρόνια μετά

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Ίμια – 28 χρόνια μετά

Ιανουάριος 1996, Τρεις Αξιωματικοί του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού έχασαν την ζωή τους στα ΙΜΙΑ. Τιμώντας την θυσία των αξιωματικών μας , η ΑΝΑΔΙΑΤΑΞΗ υπενθυμίζει ότι σύνορο της πατρίδας μας είναι κάθε μικρό νησί και κάθε σπιθαμή θάλασσας και αέρα! Για την...

Δήλωση – Τοποθέτηση για τις εχθροπραξίες στο Ισραήλ και την Παλαιστήνη

Δήλωση – Τοποθέτηση για τις εχθροπραξίες στο Ισραήλ και την Παλαιστήνη

Αθήνα, 17 Οκτωβρίου 2023 Η ΑΝΑΔΙΑΤΑΞΗ, ο πολιτικός σχηματισμός που δημιουργήθηκε από τον Άνθρωπο για τον Άνθρωπο, παρακολουθεί με ανησυχία και βαθειά λύπη τα γεγονότα που συμβαίνουν στην περιοχή του Ισραήλ και της Παλαιστίνης και εκφράζει τις δομικές και ακλόνητες...

H Αναδιαταξη για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης 2023

H Αναδιαταξη για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης 2023

Για άλλη μια φορά μεγάλος νικητής και σε αυτές τις εκλογές η Αποχή. Και μεγάλος χαμένος ο ΔΗΜΟΣ ως θεσμικό όργανο έκφρασης της φωνής των πολιτών. Ένας Δήμος, που όσο όραμα και θέληση να έχει το επιτελείο που τον εκπροσωπεί, δεν παύει να εξαρτάται πλήρως από την...

Μετάβαση στο περιεχόμενο