Άρθρο της Γραμματέως Κεντρικής Επιτροπής της Αναδιάταξης Νίκης Καλκαβούρα για το δυστύχημα στα Τέμπη.

2 Μαρτίου 2023

Το νόμιμο και το ηθικό.

Το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, λόγω της ολιγωρίας των θεσμών να επέμβουν σε έγκαιρο χρόνο και να ασκήσουν τη δέουσα επιμέλεια σε σχέση με το σιδηροδρομικό δίκτυο της Χώρας μας, στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες συμπολίτες μας.

Και είτε επίσημοι φορείς είτε απλοί άνθρωποι επαναλαμβάνουν πλέον ένα κοινό αίτημα: την απονομή δικαιοσύνης.

Η απονομή δικαιοσύνης, όμως, επειδή πηγάζει από το Κοινό περί Δικαίου αίσθημα, φέρει μέσα της δύο στοιχεία: αφενός το εξωτερικό , το τυπικό στοιχείο, δηλαδή το νόμιμο και αφετέρου το εσωτερικό στοιχείο, την ηθικά ορθή συμπεριφορά.

Όταν ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου επιλαμβάνεται προσωπικά της υποθέσεως για να αποδοθεί άμεσα και χωρίς κωλυσιεργία δικαιοσύνη σε όσους ευθύνονται για το τραγικό αυτό συμβάν, είναι και νόμιμο και ηθικό, ίσως είναι και επιβεβλημένο!

Όταν ο Υπουργός Μεταφορών παραιτείται μετά το τραγικό Δυστύχημα είναι και νόμιμο και ηθικό, είναι σίγουρα και επιβεβλημένο!

Όταν συμβαίνει το τραγικό συμβάν της σύγκρουσης των δύο τραίνων και ο μόνος κατηγορούμενος είναι ο σταθμάρχης που είχε βάρδια εκείνη τη στιγμή, είναι νόμιμο πλην όμως δεν είναι ηθικό.
Η εικόνα συσχέτισης του νόμιμου και του ηθικού μπορεί να περιπλεχθεί ακόμη περισσότερο, αν συνυπολογιστεί στην ίδια εξίσωση ότι ο γιος του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου είναι διορισμένος ως μετακλητός Υπάλληλος στον Υπουργό Μεταφορών, γεγονός που είναι μεν νόμιμο αλλά σίγουραδημιουργεί ερωτήματα ως προς το ηθικό!

Οι έννοιες του νόμιμου και του ηθικού διαχρονικά λειτουργούσαν και θα συνεχίσουν να λειτουργούν ως δίπολο, που δημιουργούν εκείνες τις χαραμάδες διαφυγής για όσους είναι σε θέση να τις εκμεταλλευτούν. Αυτό όμως δεν είναι ηθικό και κατά περιπτώσεις μπορεί και να μην είναι και νόμιμο.

Η δικαιοσύνη όταν αποδίδεται θα πρέπει να είναι απαλλαγμένη από τέτοια δίπολα! Το νόμιμο χρειάζεται να είναι και ηθικό για να μπορέσει η δικαιοσύνη να υπηρετεί το έργο της και να λειτουργεί ως μια εκ των ανεξάρτητων λειτουργιών.

Το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών θα πρέπει να γίνει η αφορμή ώστε όλοι μας να απαιτήσουμε την απονομή δικαιοσύνης χωρίς σκιές και δίπολα! Την καθαρή απονομή δικαιοσύνης με βάση το νόμο και τις ηθικές αρχές που διέπουν την κοινωνία μας. Ώστε να υπάρξει τουλάχιστον μια δικαίωση για αυτούς του ανθρώπους που έφυγαν τόσο άδικα!

Δείτε Περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Ίμια – 28 χρόνια μετά

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Ίμια – 28 χρόνια μετά

Ιανουάριος 1996, Τρεις Αξιωματικοί του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού έχασαν την ζωή τους στα ΙΜΙΑ. Τιμώντας την θυσία των αξιωματικών μας , η ΑΝΑΔΙΑΤΑΞΗ υπενθυμίζει ότι σύνορο της πατρίδας μας είναι κάθε μικρό νησί και κάθε σπιθαμή θάλασσας και αέρα! Για την...

Δήλωση – Τοποθέτηση για τις εχθροπραξίες στο Ισραήλ και την Παλαιστήνη

Δήλωση – Τοποθέτηση για τις εχθροπραξίες στο Ισραήλ και την Παλαιστήνη

Αθήνα, 17 Οκτωβρίου 2023 Η ΑΝΑΔΙΑΤΑΞΗ, ο πολιτικός σχηματισμός που δημιουργήθηκε από τον Άνθρωπο για τον Άνθρωπο, παρακολουθεί με ανησυχία και βαθειά λύπη τα γεγονότα που συμβαίνουν στην περιοχή του Ισραήλ και της Παλαιστίνης και εκφράζει τις δομικές και ακλόνητες...

H Αναδιαταξη για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης 2023

H Αναδιαταξη για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης 2023

Για άλλη μια φορά μεγάλος νικητής και σε αυτές τις εκλογές η Αποχή. Και μεγάλος χαμένος ο ΔΗΜΟΣ ως θεσμικό όργανο έκφρασης της φωνής των πολιτών. Ένας Δήμος, που όσο όραμα και θέληση να έχει το επιτελείο που τον εκπροσωπεί, δεν παύει να εξαρτάται πλήρως από την...

Μετάβαση στο περιεχόμενο