Πρόγραμμα Παροχής Προσωπικού Βοηθού Σε Άτομα Με Αναπηρία

8 Ιουνίου 2023

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων και στο πλαίσιο των θεμελιωδών δικαιωμάτων της ΕΕ και του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων, έχει θεσπίσει με το νόμο 4837/2021 την παροχή βοήθειας στα άτομα με ειδικές ανάγκες μέσω του Προσωπικού Βοηθού.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τον Απρίλιο 2023 έχει ξεκινήσει να υλοποιείται η πρώτη φάση του προγράμματος στην Αττική και από τον Μάιο του 2023 ξεκινά η δεύτερη φάση για τις υπόλοιπες περιφέρειες, ώστε το 2024 η υπηρεσία να επεκταθεί πανελλαδικά.

Για την ΑΝΑΔΙΑΤΑΞΗ η υγεία, η κοινωνική πολιτική και η ευθύνη απέναντι στα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες είναι προτεραιότητα και επομένως παρακολουθούμε με ευαισθησία τη συμμετοχή της πολιτείας και τις αποφάσεις που λαμβάνονται, για την βελτίωση των συνθηκών ζωής των ατόμων αυτών.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΣ ΒΟΗΘΟΣ
Ο Προσωπικός Βοηθός είναι η υπηρεσία που διασφαλίζει σε ένα μεγάλο βαθμό την ανεξάρτητη διαβίωση του ατόμου με αναπηρία, ώστε να ενταχθεί ομαλά και να συμμετάσχει στα κοινωνικά δρώμενα με βάση τις εξατομικευμένες ανάγκες, αυτοπροσδιορίζοντας τη ζωή του. Ο Προσωπικός Βοηθός εργάζεται σε ωριαία ή μηνιαία βάση, εντός ή εκτός του τόπου διαμονής του ατόμου με αναπηρία και με ανάλογη οικονομική απολαβή.

ΠΟΙΟΙ ΠΛΗΡΟΥΝ ΤΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΒΟΗΘΟ
Για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα αυτό, το άτομο πρέπει να έχει αναπηρία σε ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο από 67% και να είναι ηλικίας 16 έως 65 ετών κατά την υποβολή αίτησης για την ένταξή του στο πρόγραμμα.

Στην ΕΕ το 48,5% των ατόμων με αναπηρίες είναι ηλικίας άνω των 65 ετών, ενώ μόνο το 17,9% έχουν ηλικία μεταξύ 16 και 65.
Το ποσοστό αυτό τείνει να είναι ολοένα και μεγαλύτερο, διότι όσο μεγαλώνει κανείς, τόσο πιο πιθανό είναι να αποκτήσει κάποιου είδους αναπηρία. Επίσης εξαιρείται με τον περιορισμό αυτό ένα μεγάλο ποσοστό παιδικής αναπηρίας, μικρότερης της ηλικίας των 16 ετών, που σχετίζεται με φυσικές ή σωματικές διαταραχές, με νευροαναπτυξιακές διαταραχές και ψυχικά προβλήματα ή γενικότερα με άλλου είδους διαταραχές και που έχουν ραγδαία πλέον αύξηση κυρίως σε παιδιά κάτω των 6 ετών.
Στη Σουηδία, δημιουργήθηκε επίσης ο θεσμός του Συνηγόρου του Πολίτη με Αναπηρίες και ο οποίος εποπτεύει την εφαρμογή των νομοθετικών διατάξεων, ενώ ταυτόχρονα παρέχει νομικές συμβουλές στα ΑμεΑ με σκοπό τη διευκόλυνσή τους σε διάφορους τομείς. Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι οι Σουηδοί διατείνονται πως η πολιτική του Προσωπικού Βοηθού κοστίζει λιγότερο στο κράτος από την ύπαρξη και χρηματοδότηση ιδρυμάτων.

Η ΑΝΑΔΙΑΤΑΞΗ χαιρετίζει βεβαίως το πρόγραμμα, θεωρεί όμως ότι με τον σχετικό ηλικιακό περιορισμό αφαιρεί από ένα σημαντικό ποσοστό ατόμων με αναπηρίες το δικαίωμα ένταξης στα οφέλη του προγράμματος. Αυτομάτως η κυβέρνηση, περιθωριοποιεί μέρος των πολιτών και τους στερεί την πρόσβαση σε αυτή την υπηρεσία Υγείας.

Στην ΑΝΑΔΙΑΤΑΞΗ κρίνουμε απαραίτητο να ενταχθούν στο πρόγραμμα του προσωπικού βοηθού ΟΛΑ τα άτομα με αναπηρίες, χωρίς εξαιρέσεις, και θεωρούμε απαραίτητη προϋπόθεση την διεύρυνση και την συμμετοχή όλων των ομάδων στα προγράμματα αυτά, ανεξαρτήτου ηλικίας. Ο επιλεγόμενος βοηθός πρέπει να έχει τις γνώσεις, τις αξίες και τις ικανότητες εκείνες, που να εγγυώνται την ζητούμενη ποιότητα ζωής για την ένταξη και αποδοχή του ατόμου με αναπηρία. Παράλληλα, πρέπει να παρέχει βοήθεια στον άμεσο περίγυρο και την οικογένεια του ατόμου, εφόσον οι φροντιστές των ΑμεΑ στην άμεση οικογένεια λόγω έλλειψης πόρων ή εξειδίκευσης, δεν δύνανται πάντοτε να διαχειρίζονται τον προσωπικό τους χρόνο κατά βούληση.

 

Δείτε Περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Ίμια – 28 χρόνια μετά

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Ίμια – 28 χρόνια μετά

Ιανουάριος 1996, Τρεις Αξιωματικοί του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού έχασαν την ζωή τους στα ΙΜΙΑ. Τιμώντας την θυσία των αξιωματικών μας , η ΑΝΑΔΙΑΤΑΞΗ υπενθυμίζει ότι σύνορο της πατρίδας μας είναι κάθε μικρό νησί και κάθε σπιθαμή θάλασσας και αέρα! Για την...

Δήλωση – Τοποθέτηση για τις εχθροπραξίες στο Ισραήλ και την Παλαιστήνη

Δήλωση – Τοποθέτηση για τις εχθροπραξίες στο Ισραήλ και την Παλαιστήνη

Αθήνα, 17 Οκτωβρίου 2023 Η ΑΝΑΔΙΑΤΑΞΗ, ο πολιτικός σχηματισμός που δημιουργήθηκε από τον Άνθρωπο για τον Άνθρωπο, παρακολουθεί με ανησυχία και βαθειά λύπη τα γεγονότα που συμβαίνουν στην περιοχή του Ισραήλ και της Παλαιστίνης και εκφράζει τις δομικές και ακλόνητες...

H Αναδιαταξη για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης 2023

H Αναδιαταξη για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης 2023

Για άλλη μια φορά μεγάλος νικητής και σε αυτές τις εκλογές η Αποχή. Και μεγάλος χαμένος ο ΔΗΜΟΣ ως θεσμικό όργανο έκφρασης της φωνής των πολιτών. Ένας Δήμος, που όσο όραμα και θέληση να έχει το επιτελείο που τον εκπροσωπεί, δεν παύει να εξαρτάται πλήρως από την...

Μετάβαση στο περιεχόμενο