Δασικές Πυρκαγιές, ο ρόλος των Δασαρχείων και η ευθύνη όλων των κυβερνήσεων εως σήμερα.

3 Αυγούστου 2023

Από το καλοκαίρι του 1998 με τον Νόμο 2612/1998, το Πυροσβεστικό Σώμα ανέλαβε και την ευθύνη συντονισμού και κατάσβεσης των δασικών πυρκαγιών, την οποία μέχρι τότε κατείχε η Δασική Υπηρεσία.

Σε εφαρμογή του εν λόγω νόμου, από το έτος 2000 και μετά, σταδιακά, η Πυροσβεστική προσέλαβε παραπάνω από 90 δασολόγους και δασοπόνους από τους οποίους ελάχιστοι τοποθετηθήκαν στο συντονιστικό τμήμα ή θέσεις συμβούλωντου αρχηγού – υπαρχηγού του σώματος.

Έκτοτε, τα Δασαρχεία δεν συμμετέχουν στην πρώτη γραμμή της δασοπυρόσβεσης, παρά μόνο αν και εφόσον κληθούν από την Πυροσβεστική. Από τότε έως και σήμερα καμία κυβέρνηση δεν προέβη σε τροποποίηση του ανωτέρω Νόμου2612/1998, ώστε να εντάξει τα Δασαρχεία ως τη βασική υπηρεσία συντονισμού στην περίπτωση εκδήλωση πυρκαγιάς στα Ελληνικά Δάση.

Ο βασικός και ύψιστος ρόλος του Δασαρχείου, όταν παρουσιαστεί πυρκαγιά, είναι να συντονίσει και να προλάβει την πυρκαγιά πριν εξαπλωθεί.

Για να κατασταλεί η πυρκαγιά υπάρχουν 4 φάσεις που προηγούνται των Πυροσβεστών:

• Εντοπισμός πυρκαγιών (ανίχνευση, αναγγελία, αρχική επέμβαση)

• Εκτίμηση κινδύνου (επικινδυνότητα, τρωτότητα, κίνδυνος)

• Εκτίμηση συμπεριφοράς (ταχύτητα διάδοσης, δριμύτητα)

• Συντονισμός καταστολής (παρακολούθηση δυνάμεων, δρομολόγηση κλπ.)

Η αποφασιστικότερη παράμετρος για τον έγκαιρο έλεγχο μιας πυρκαγιάς και την εν συνεχεία κατάσβεσή της είναι ο χρόνος, ο οποίος παρέρχεται από τη στιγμή της έναρξης μιας πυρκαγιάς μέχρι τη στιγμή της επέμβασης των πυροσβεστικών δυνάμεων

Τα µέσα που χρησιµοποιούνται για την κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών είναι τα ακόλουθα:

1. Το χώµα. Με σκαπάνες και φτυάρια και µε το χώµασκεπάζουµε το µέτωπο της φωτιάς, στερούµε δηλαδή από τη φωτιά το απαραίτητο οξυγόνο και έτσι τη σβήνουµε.

2. Το νερό.

3. Χηµικές αφρώδεις επιβραδυντικές ουσίες.

4. Σκαπτικά.

5. Κοπτικά εργαλεία.

6. Μπουλντόζες.

7. Πυροσβεστικά Αυτοκίνητα.

8. Αεροπλάνα και ελικόπτερα.

Η αποδοτικότητα του μηχανισμού καταστολής των δασικών πυρκαγιών εξαρτάται, εκτός από την Πυροσβεστικά οχήματα, την ορθή στελέχωση τους και τα σύγχρονα μέσα εντοπισμού της εστίας, σε σημαντικό βαθμό και από τη συλλογή, αποθήκευση και επεξεργασία χωρικής πληροφορίας με σκοπό την επιχειρησιακή χρήση. Την εν λόγω πληροφορία την διαθέτουν μόνο οι δασολόγοι.

Κυβέρνηση και χρηματοδότηση για μέτρα δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης.

Το 2023 στις δασικές υπηρεσίες η χρηματοδότηση για μέτρα πυροπροστασίας ήταν πενιχρή. Εγκρίθηκε ελάχιστο ποσοστό των δαπανών που αιτήθηκαν για την υλοποίηση έργων και εργασιών αντιπυρικής προστασίας.

Περαιτέρω, με απόφαση της Γενικής Δ/νσης Δασών & Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ εγκρίθηκε η διάθεση και η κατανομή πιστώσεων συνολικού ύψους 1,72 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, για την κάλυψη όλων των δασών μας, για τη διενέργεια έργων και εργασιών αντιπυρικής προστασίας των δημόσιων δασών και δασικών εκτάσεων.

Αντίστοιχα, ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών, αποφάσισε την κατανομή πιστώσεων, συνολικού ύψους 23,14 εκατ. ευρώ, στους Δήμους της Χώρας για την κάλυψη δράσεων αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών. Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση (https://kede.gr/wp-content/uploads/2023/03/%CE%B5%CE%B4%CF%8E-1.pdf) , οι Δήμοι διαθέτουν τις εν λόγω πιστώσεις, αποκλειστικά για δράσεις πυροπροστασίας, κατόπιν συνεννόησης με τις πυροσβεστικές και δασικές υπηρεσίες.

Ευθύνες Κυβέρνησης για τις φετινές πυρκαγιές.

Κατά την διάρκεια της πρωτόγνωρης πύρινης λαίλαπας των πυρκαγιών στα παρθένα δάση μας, όλοι οι πολιτικοί, προέβησαν σε απόδοση ευθυνών σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, τους Δήμους, τις Περιφέρειες και τα Δασαρχεία.

Η απόδοση ευθυνών και η αξιολόγηση της εκάστοτε κατάστασης γίνεται όταν έχουν προηγηθεί, ήδη πρίν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, οι απαραίτητες αποφάσεις και δράσεις, τα απαραίτητα κονδύλια και η σωστότερη στελέχωση, με στόχο και πλάνο να λειτουργήσει όλος ο κρατικός μηχανισμός συντονισμένα και ομοιοκραδαζόμενα.

Θέσεις της ΑΝΑΔΙΑΤΑΞΗΣ για την προστασία των δασών μας.

Για την ΑΝΑΔΙΑΤΑΞΗ, η απόφαση της τότε Κυβέρνησης, να αφαιρέσει τις αρμοδιότητες από τα Δασαρχεία για την Πυροπροστασία, ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος της σημερινής  καταστροφής του περιβάλλοντος.

Η ΑΝΑΔΙΑΤΑΞΗ, πρεσβεύει την κατάργηση του ανωτέρω νόμου και την επιστροφή των αρμοδιοτήτων της δασοπροστασίαςκαι δασοπυρόσβευσηςστα Δασαρχεία, ξανά, καθιστώντας αυτά ως τη βασική συντονιστική υπηρεσία συνεργαζόμενη με την Πυροσβεστική και τους εθελοντές.

Πρωτίστως, διότι, οι κατά τόπους υπηρεσίες των Δασαρχίων είναι οι πλέον αρμόδιες για τα δάση μας, καθώς διαθέτουν βαθιές γνώσεις της τοπογραφίας, του ανάγλυφου, του είδους της φυόμενης βλάστησης, του υφιστάμενου δασικού οδικού δικτύου και της κατάστασης στην οποία βρίσκεται, της ύπαρξης φυσικών πηγών ή δεξαμενών, τηςύπαρξης κρίσιμων σημείων από περιβαλλοντικής απόψεως (αναδασωμένες περιοχές, προστατευόμενες περιοχές), της ύπαρξη ποιμνιοστάσιων ή άλλων κτισμάτων, όπως εξωκλήσια ή μοναστήρια για κάθε κατά τόπον δασική έκταση.

 

Δείτε Περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Ίμια – 28 χρόνια μετά

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Ίμια – 28 χρόνια μετά

Ιανουάριος 1996, Τρεις Αξιωματικοί του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού έχασαν την ζωή τους στα ΙΜΙΑ. Τιμώντας την θυσία των αξιωματικών μας , η ΑΝΑΔΙΑΤΑΞΗ υπενθυμίζει ότι σύνορο της πατρίδας μας είναι κάθε μικρό νησί και κάθε σπιθαμή θάλασσας και αέρα! Για την...

Δήλωση – Τοποθέτηση για τις εχθροπραξίες στο Ισραήλ και την Παλαιστήνη

Δήλωση – Τοποθέτηση για τις εχθροπραξίες στο Ισραήλ και την Παλαιστήνη

Αθήνα, 17 Οκτωβρίου 2023 Η ΑΝΑΔΙΑΤΑΞΗ, ο πολιτικός σχηματισμός που δημιουργήθηκε από τον Άνθρωπο για τον Άνθρωπο, παρακολουθεί με ανησυχία και βαθειά λύπη τα γεγονότα που συμβαίνουν στην περιοχή του Ισραήλ και της Παλαιστίνης και εκφράζει τις δομικές και ακλόνητες...

H Αναδιαταξη για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης 2023

H Αναδιαταξη για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης 2023

Για άλλη μια φορά μεγάλος νικητής και σε αυτές τις εκλογές η Αποχή. Και μεγάλος χαμένος ο ΔΗΜΟΣ ως θεσμικό όργανο έκφρασης της φωνής των πολιτών. Ένας Δήμος, που όσο όραμα και θέληση να έχει το επιτελείο που τον εκπροσωπεί, δεν παύει να εξαρτάται πλήρως από την...

Μετάβαση στο περιεχόμενο