Τι συμβαίνει με τα επιχειρηματικά κέρδη στην Ελλάδα την τελευταία τριετία και γιατί παραμένει χαμηλά ο πήχης των μισθών;
Στο +38,4% τα λειτουργικά κέρδη στο +0,3% οι μισθοί για το 2022.
Πρωταθλήτρια στην αύξηση των επιχειρηματικών κερδών για την τριετίαπου προηγήθηκε η Ελλάδα, αφού είχε τη μεγαλύτερη αύξηση με +16% έναντι του +5% της Πορτογαλίας, του +8% της Ισπανίας, του +5% της Ιταλίας και τέλος του +11% στο σύνολο της Ευρωζώνης.
Η Ελλάδα το διάστημα 2020-2022 κατέγραψε τη μεγαλύτερη ψαλίδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση μεταξύ της αύξησης των κερδών των επιχειρήσεων από τη μια και της αύξησης των μισθών από την άλλη, σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Στον αντίποδα, την ίδια τριετία το κόστος εργασίας αυξήθηκε με χαμηλό μονοψήφιο ποσοστό χαρακτηρίζοντας την ως ουραγό στην Ένωση των 27, αφού η αύξηση των μισθών στη χώρα μας σημείωσε άνοδο της τάξεως του +3% την ίδια ώρα που στην Πορτογαλία η αύξηση άγγιξε το +12%, στην Ισπανία το +9%, στην Ιταλία το +5% και στο σύνολο της Ευρωζώνης η αύξηση ανήλθε στο +8%.
Η μεγάλη ψαλίδα μεταξύ της αύξησης των επιχειρηματικών κερδών και της αύξησης των μισθών καταδεικνύει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην αγορά εργασίας.
Οι συνθήκες που επικράτησαν το 2022 ήταν ευνοϊκές για τις επιχειρήσεις, με ισχυρή ανάπτυξη της οικονομίας, υψηλό πληθωρισμό και αυξημένη κατανάλωση. Αυτό συνέτεινε στην ιδιαίτερα υψηλή κερδοφορία των επιχειρήσεων. Από την άλλη πλευρά, οι εργαζόμενοι αντιμετώπιζαν αυξανόμενο κόστος διαβίωσης με περιορισμένη αύξηση στις αμοιβές τους.
Στην πραγματικότητα βέβαια, σύμφωνα με έρευνα του ΟΟΣΑ: Ο μέσος πραγματικός μισθός στην Ελλάδα μειώθηκε κατά -7,4% το 2022 λόγω πληθωρισμού. Παρά το γεγονός δηλαδή, ότι ο μέσος ονομαστικός μεικτός μισθός το 2022 αυξήθηκε κατά +1,5%, ο μέσος πραγματικός μισθός μειώθηκε κατά -7,4% λόγω του πληθωρισμού 9,7%.
Το περασμένο έτος, η χώρα αντιμετώπισε σοβαρά οικονομικά προβλήματα, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός επέφερε μείωση των πραγματικών μισθών και αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης. Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι η φορολογική επιβάρυνση αυξήθηκε, πράγμα που επιδεινώνει την οικονομική κατάσταση των μισθωτών. Η μικρή μείωση της επιβάρυνσης λόγω της μείωσης των εισφορών εργαζομένων δεν αντιστάθμισε την αύξηση των φορολογικών εισοδημάτων, προκαλώντας ουσιαστική μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος για τους εργαζόμενους.
Οι πολιτικές της κυβέρνησης «υποτίθεται» ότι θα έπρεπε να προσανατολιστούν προς τον μετριασμό της κρίσης και την προστασία των πολιτών από τις αναπόφευκτες επιπτώσεις του πληθωρισμού. Ωστόσο, φαίνεται πως η κυβέρνηση αδυνατεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την κρίση, κάτι που απαιτεί προσεκτική αξιολόγηση και αλλαγές στην κυβερνητική πολιτική για την επίτευξη βιώσιμης ανάκαμψης και ευημερίας.
Οι επιχειρήσεις του ενεργειακού τομέα και του τουρισμού ήταν ανάμεσα σε εκείνες που παρουσίασαν τα υψηλότερα κέρδη, ενώ η επιχειρηματική στασιμότητα και οι αυξημένες αποταμιεύσεις των νοικοκυριών επηρέασαν θετικά την καταναλωτική δαπάνη.
Ωστόσο, το 2023 προβλέπεται ότι η άνοδος της απασχόλησης και του ΑΕΠ θα επιβραδυνθεί, επηρεάζοντας αρνητικά τον πήχη των μισθών. Παράλληλα, αναμένεται να επιταχυνθεί η αύξηση των αποδοχών, με αποτέλεσμα την άνοδο του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι αναμένεται να συνεχίσουν να απασχολούν τον οικονομικό τομέα της χώρας.