Κέρδη για τις επιχειρήσεις, αλλά όχι ικανοποιητική αύξηση μισθού για τους εργαζόμενους!

26 Ιουλίου 2023

Τι συμβαίνει με τα επιχειρηματικά κέρδη στην Ελλάδα την τελευταία τριετία και γιατί παραμένει χαμηλά ο πήχης των μισθών;

Στο +38,4% τα λειτουργικά κέρδη στο +0,3% οι μισθοί για το 2022.

Πρωταθλήτρια στην αύξηση των επιχειρηματικών κερδών για την τριετίαπου προηγήθηκε η Ελλάδα, αφού είχε τη μεγαλύτερη αύξηση με +16% έναντι του +5% της Πορτογαλίας, του +8% της Ισπανίας, του +5% της Ιταλίας και τέλος του +11% στο σύνολο της Ευρωζώνης.

Η Ελλάδα το διάστημα 2020-2022 κατέγραψε τη μεγαλύτερη ψαλίδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση μεταξύ της αύξησης των κερδών των επιχειρήσεων από τη μια και της αύξησης των μισθών από την άλλη, σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Στον αντίποδα, την ίδια τριετία το κόστος εργασίας αυξήθηκε με χαμηλό μονοψήφιο ποσοστό χαρακτηρίζοντας την ως ουραγό στην Ένωση των 27, αφού η αύξηση των μισθών στη χώρα μας σημείωσε άνοδο της τάξεως του +3% την ίδια ώρα που στην Πορτογαλία η αύξηση άγγιξε το +12%, στην Ισπανία το +9%, στην Ιταλία το +5% και στο σύνολο της Ευρωζώνης η αύξηση ανήλθε στο +8%.

Η μεγάλη ψαλίδα μεταξύ της αύξησης των επιχειρηματικών κερδών και της αύξησης των μισθών καταδεικνύει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην αγορά εργασίας.
Οι συνθήκες που επικράτησαν το 2022 ήταν ευνοϊκές για τις επιχειρήσεις, με ισχυρή ανάπτυξη της οικονομίας, υψηλό πληθωρισμό και αυξημένη κατανάλωση. Αυτό συνέτεινε στην ιδιαίτερα υψηλή κερδοφορία των επιχειρήσεων. Από την άλλη πλευρά, οι εργαζόμενοι αντιμετώπιζαν αυξανόμενο κόστος διαβίωσης με περιορισμένη αύξηση στις αμοιβές τους.

Στην πραγματικότητα βέβαια, σύμφωνα με έρευνα του ΟΟΣΑ: Ο μέσος πραγματικός μισθός στην Ελλάδα μειώθηκε κατά -7,4% το 2022 λόγω πληθωρισμού. Παρά το γεγονός δηλαδή, ότι ο μέσος ονομαστικός μεικτός μισθός το 2022 αυξήθηκε κατά +1,5%, ο μέσος πραγματικός μισθός μειώθηκε κατά -7,4% λόγω του πληθωρισμού 9,7%.

Το περασμένο έτος, η χώρα αντιμετώπισε σοβαρά οικονομικά προβλήματα, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός επέφερε μείωση των πραγματικών μισθών και αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης. Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι η φορολογική επιβάρυνση αυξήθηκε, πράγμα που επιδεινώνει την οικονομική κατάσταση των μισθωτών. Η μικρή μείωση της επιβάρυνσης λόγω της μείωσης των εισφορών εργαζομένων δεν αντιστάθμισε την αύξηση των φορολογικών εισοδημάτων, προκαλώντας ουσιαστική μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος για τους εργαζόμενους.

Οι πολιτικές της κυβέρνησης «υποτίθεται» ότι θα έπρεπε να προσανατολιστούν προς τον μετριασμό της κρίσης και την προστασία των πολιτών από τις αναπόφευκτες επιπτώσεις του πληθωρισμού. Ωστόσο, φαίνεται πως η κυβέρνηση αδυνατεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την κρίση, κάτι που απαιτεί προσεκτική αξιολόγηση και αλλαγές στην κυβερνητική πολιτική για την επίτευξη βιώσιμης ανάκαμψης και ευημερίας.

Οι επιχειρήσεις του ενεργειακού τομέα και του τουρισμού ήταν ανάμεσα σε εκείνες που παρουσίασαν τα υψηλότερα κέρδη, ενώ η επιχειρηματική στασιμότητα και οι αυξημένες αποταμιεύσεις των νοικοκυριών επηρέασαν θετικά την καταναλωτική δαπάνη.

Ωστόσο, το 2023 προβλέπεται ότι η άνοδος της απασχόλησης και του ΑΕΠ θα επιβραδυνθεί, επηρεάζοντας αρνητικά τον πήχη των μισθών. Παράλληλα, αναμένεται να επιταχυνθεί η αύξηση των αποδοχών, με αποτέλεσμα την άνοδο του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι αναμένεται να συνεχίσουν να απασχολούν τον οικονομικό τομέα της χώρας.

Δείτε Περισσότερα

Τομέας Κοινωνικής Ευθύνης: Ανάδειξη ελλείψεων σε επιστημονικό προσωπικό, δομές και θεσμικό πλαίσιο για τα Άτομα με Αναπηρίες

Τομέας Κοινωνικής Ευθύνης: Ανάδειξη ελλείψεων σε επιστημονικό προσωπικό, δομές και θεσμικό πλαίσιο για τα Άτομα με Αναπηρίες

«Η ΑΝΑΔΙΑΤΑΞΗ επιθυμεί πρωτίστως να ακούσει τη δική σου φωνή και να της δώσει το απαραίτητο βήμα να εκφραστεί!» Αυτό είναι δέσμευση. Και παράλληλα το κάλεσμά μας προς τον καθένα ξεχωριστά προκειμένουνα γίνουμε όλοι Ενεργοί Πολίτες, και, χρησιμοποιώντας τα προσωπικά...

Οι θέσεις μας για τον τομέα της Πολιτικής Προστασίας: Επιστροφή στον Δήμο

Οι θέσεις μας για τον τομέα της Πολιτικής Προστασίας: Επιστροφή στον Δήμο

Η ΑΝΑΔΙΑΤΑΞΗ βρίσκεται σε συνεχόμενη ενημέρωση από εκπροσώπους Τύπου της εκάστοτε αρμόδιας Υπηρεσίας και Υπουργείου, για τον αριθμό των πυροσβεστικών οχημάτων, τη διαθεσιμότητα και την συντήρηση των ειδικών αεροπλάνωνκαι ελικοπτέρων για τα μέτωπα της φωτιάς, την...

Δασικές Πυρκαγιές, ο ρόλος των Δασαρχείων και η ευθύνη όλων των κυβερνήσεων εως σήμερα.

Δασικές Πυρκαγιές, ο ρόλος των Δασαρχείων και η ευθύνη όλων των κυβερνήσεων εως σήμερα.

Από το καλοκαίρι του 1998 με τον Νόμο 2612/1998, το Πυροσβεστικό Σώμα ανέλαβε και την ευθύνη συντονισμού και κατάσβεσης των δασικών πυρκαγιών, την οποία μέχρι τότε κατείχε η Δασική Υπηρεσία. Σε εφαρμογή του εν λόγω νόμου, από το έτος 2000 και μετά, σταδιακά, η...

Μετάβαση στο περιεχόμενο